Dvergkaniner

Dvergkaninen har blitt et populært kjæledyr for mange familier. De tar ikke så stor plass, og krever i forhold til mange andre dyr, ikke så veldig mye stell. Men den stiller noen krav til livet som eieren absolutt må oppfylle, og man må tenke på at dette lille søte dyret kan bli bortimot 10 år. Barn ( bør være over 7 år,) kan ha mye glede av sin dvergkanin, og også lære mye, men en voksen må alltid holde et våkent øye over barn og dyr. Barn kan ikke alene ha ansvaret for at kaninen får det stell den skal ha.

De vanligste rasene er Hermelin og Dvergvedder. Hermelinen er den minste, den veier 1-2 kg.
og har korte, ca. 5 cm. oppstående ører.Dvergvedderen veier 2-3 kg, og lange ører som henger ned. Dvergvedderen er den roligste av dem, men begge egner seg godt som kjæledyr. Begge finnes i veldig mange fargevarianter.
En kanin går drektig i ca30 dager. Ungene fødes uten øyne og pels, de åpner øynene etter 8-10 dager. De er leveringsklare når de er ca. 7-8 uker gamle, de er kjønnsmodne ved 3 mnd. alder og de er fullvoksne når de er 7-8 mnd.

Kaniner er vanligvis veldig snille, men de kan bite hvis de har vondt, er redde eller føler seg truet. Den beste måten å temme en kanin på, er å ha den på fanget og kose med den til den blir helt rolig og enda litt til. Den skal føle at det er behagelig å sitte på fanget, så det er viktig at den får sitte hos en person lenge om gangen, og ikke blir løftet fra fang til fang. En fin måte å lære kaninen til å komme når du roper, er å riste på en eske med f.eks. yoghurt-drops, og gi den et drops hver gang den kommer til deg.

Du kan godt ha en dvergkanin alene, men den må få komme ut av buret daglig. Den må få komme opp i fanget og bli kjælt med, og den må få løpe litt løs på gulvet. Den kan faktisk læres til å gjøre fra seg på faste steder, og om den biter på ledninger og / eller treverk, så finnes det “antibite-spray” å få kjøpt i dyrebutikken. Hvis du vet at kaninen vil være mye alene, så kan du ha to stk. sammen. Det er da å anbefale å ha to hunnkaniner, eller en hann og en hunn, men da må du kastrere hannen. To hanner går vanligvis ikke sammen! Marsvin er også godt selskap for kaninen, men i alle tilfellene så bør de vokse opp sammen. Det er ikke alltid en voksen kanin vil akseptere en nykomling.

Det er viktig at man kjøper stort nok bur. Selv om kaninen er liten når du kjøper den, så blir den fort stor, og trenger plass til å røre seg på. Som burstrø anbefaler vi Miljøstrø, som er sagmugg presset sammen til pellets. Det trekker til seg fuktighet, og fjerner all lukt, og hvis du tar bort det som har pulverisert seg daglig, så trenger du ikke å skifte all miljøstrøet mer enn ca. en gang i uken. Inne i buret kan du også ha et hus som den kan sove i, det er ikke helt nødvendig, men de fleste liker å ha et lite krypinn. Du trenger en stødig kjeramikk-skål til kaninblanding og en drikkeflaske. En gren å gnage på setter også kaninen pris på.

Basisforet til kaninen er høy og kaninblanding. Høy skal den ha fri tilgang på ! Selv på sommeren da de også kan få løvetann og gress, er det viktig med høy. Høyet holder mage og tarmer i trim, og tennene slites jevnt. Kaninblanding er en blanding av pellets og kornprodukter som du får kjøpt i dyrebutikken. Den trenger ikke å ha fri tilgang på kaninblanding, da kan den lett bli overvektig.Det holder med ca. en dl. om dagen, gjerne fordelt på to måltider, morgen og ettermiddag.
I tilegg bør kaninen få litt frukt og grønnsaker daglig. Ikke kål og andre sterke grønnsaker, da det er for sterkt for magen! Harde brødskalker og knekkebrød bør også være med i kostholdet.
Flytende vitaminer er spesiellt viktig i røyteperiodene, men kan gis ellers i året også.
Du trenger også en saltsten som de slikker på for å få i seg mineraler, og en kalksten som
den sliper tenner og klør på, og samtidig får i seg kalk for benbygningen.

Kaninen kan stå ute hele året, men det mest vanlige er å ha de ute om sommeren, fra mai til september. For en kanin som skal stå ute er det viktig at den har et stort solid bur, som ikke kan ødelegges eller veltes av andre dyr. Kaninen bruker heller ikke lang tid på å grave seg ut av et bur uten bunn, eller hoppe over et gjerde som ikke er høyt nok, så sørg for å ha et sikkert bur.
Endel av buret må være tildekket, så det holder både sol,vind og regn ute. Det skal også være et hus i buret, som du kan isolere med litt høy.

Om du vil at den skal stå ute om vinteren også, så bør du helst ha to kaniner så de har selskap. Du må ha et stort bur som settes opp ifra bakken. Størstedelen av buret må ha tak og være skjermet for snø og vind, og du må ha et hus som er isolert mot kulde.
Kaniner som bor ute om vinteren trenger mere mat enn innekaniner. De må få lunkent vann i en skål, ikke drikkeflaske, et par ganger om dagen. Du må aldri ta en kanin som bor ute om vinteren, inn i varmen! Den kan slippe pelsen etter kort tid inne, og vil da sansynlig bli syk. Overgangen fra kulde til varme blir for stor. Du kan heller ikke sette en kanin som har bodd inne,ut om vinteren.Da må du vente til våren så den gradvis venner seg til temperaturen.

En kanin er veldig renslig, så du trenger vanligvis ikke å bade eller børste den. Men du kan kjøpe en mild shampo i dyrebutikken hvis den trenger å vaskes. Husk bare å tørke den godt.
Du kan også kjøpe egnede børster, hvis du ønsker å børste den.

Kaninens klør må klippes av og til. Det er viktig at du bruker en liten klotang, som er beregnet på små dyr. Du må også passe på og ikke klippe for nære nerven, for da vil den begynne å blø.
Du kan få hjelp fra dyrebutikken til å vise deg hvordan du skal klippe, eller de kan klippe for deg hvis du ikke vil gjøre det selv.

Du får kjøpt sele til kaninen din, så du kan ha den med ut på tur. Selen er lett å feste, og den er ikke til hinder for kaninen,selv om det sansynligvis er den som går tur med deg, så kan den ihverfall hoppe litt rundt på gresset!

Kaninhopping har blitt mer og mer populært! Det finnes kaninklubber som arrangerer kaninhopp- konkurranser. Så om du er interessert, så bør du prøve å finne ut om det er en kaninklubb i nærheten av der du bor. Du kan selvfølgelig også lage noen små hindere hjemme, og se om du og kaninen synes det er morsomt.

Du må også tenke på hva du gjør når du skal på ferie. Hvis du ikke kan ta den med deg på ferie, så må du ha noen til å passe på den for deg. Det finnes pensjonater for smådyr hvor de får det stellet de trenger. Om du bare skal være borte 2-3 dager så klarer kaninen seg alene hvis du setter inn nok mat og vann, eller om noen kommer og ser til den.

Om kaninen blir syk, er den eneste løsningen å ta den med til en veterinær som har gode kunnskaper om så små dyr. Veterinær-regningen kan komme på et mye høyere beløp enn det kaninen kostet, men du bør alikevel ikke nøle med å kontakte dyrlege hvis kaninen er syk.

Tilbake!


Her er en hermelin!